Identifikovanje ključnih karakteristika u odnosu otac-ćerka koje rezultuju obrascem izbegavajuće vezanosti - Nikolić, Marija; Krstić, Ksenija (Psihološka istraživanja, 2023)
Cilj istraživanja je utvrđivanje onih karakteristika, odnosa i ponašanja očeva koje ćerke  doživljavaju  ključnim  za  formiranje  izbegavajućeg  odnosa  sa  njima,  pri  čemu  su  u  fokusu  rada  devojke  sa  kombinacijom  sigurne  vezanosti  za  majku  i  izbegavajuće  vezanosti  za  oca.  Istraživanje  je  osmišljeno  kao  kvalitativna  studija  primenom polustruktuiranog intervjua. Najpre su, primenom upitnika iskustva u bliskim  odnosima (engl.  Experience  in  close  relationships),  iz  uzorka  od  197  ispitanika,  izdvojeni  oni koji  imaju  kombinaciju  sigurne  vezanosti  za  majku  i  izbegavajuće  vezanosti  za  oca  (n =  47,  73,6%  žena,  Mage  =  20,8).  Od  toga,  na  poziv  za  intervju  odazvalo  se  devet devojaka,  koje  čine  konačan  uzorak  glavne  studije.  Sa  učesnicama  je  obavljen polustruktuirani  intervju,  razvijen  na  osnovu  uzorka  pitanja iz intervjua za ispitivanje vezanosti odraslih (engl. Adult Attachment Interview),  a  podacima  je  pristupljeno  iz  ugla  interpretativne  fenomenološke  analize.  Rezultati  upućuju  na  tri  identifikovane  teme  zajedničke  u  iskustvima  svih  devet  učesnica.  Teme  se  odnose  na  posledice  fizičkog  odsustva  očeva  u  odrastanju  ćerki, posledice izostanka dvosmerne komunikacije interakciji otac–ćerka, kao i na doživljaj  ćerki  da  je  otac  neko  pred  kim  nisu  slobodne  da  se  ponašaju  prirodno,  onako  kako  to  čine  sa  majkom  za  koju  su  sigurno  vezane.
Keywords: afektivna vezanost; izbegavajući obrazac afektivne vezanosti; očevi; ćerke; kvalitativna analiza