Ekološki aktivizam i pro-ekološko ponašanje u Srbiji: determinante i relacije sa subjektivnim blagostanjem - Popov, Boris; Zorić, Jovana; Bodroža, Bojana (Psihološka istraživanja, 2023)
Ekološki značajna ponašanja, poput pro-ekološkog ponašanja i ekološkog aktivizma do danas su ostala relativno neodređena i neintegrisana, a posebno je nejasna veza između ekološkog aktivizma i subjektivnog blagostanja. Stoga je cilj ovog istraživanja bio da se utvrde da li neke socio-demografske odlike, poput roda, starosti i nivoa obrazovanja predviđaju pro-ekološko ponašanje i ekološki aktivizam, kao i da li ova ponašanja ostvaruju efekat na subjektivno blagostanje. Ukupno 354 ispitanika (131 ispitanik muškog roda, 37%; 222 ispitanice ženskog roda; 62.7%; 1 bez odgovora) popunilo je Skalu osećanja odgovornosti prema životnoj sredini, Skalu opšteg pro-ekološkog ponašanja i Skalu ekološkog aktivizma. Analizom puta otkriveno je da više pro-ekološkog ponašanja i ekološkog aktivizma pokazuju stariji ispitanici i oni višeg nivoa obrazovanja. Takođe, rezultati sugerišu i da osećanje odgovornosti prema životnoj sredini značajno predviđa nivo ekološkog aktivizma, ali ne i pro-ekološkog ponašanja, dok rod nije pokazao značajan efekat ni na pro-ekološko ponašanje, niti na ekološki aktivizam. Konačno, pokazano je da ekološki značajna ponašanja u ovom istraživanju nisu povezana sa subjektivnim blagostanjem. Ponuđena su moguća objašnjenja dobijenih rezultata, kao i smernice za buduća istraživanja ovih fenomena.
Keywords: ekološki aktivizam, pro-ekološko ponašanje, odgovornost prema životnoj sredini, subjektivno blagostanje