Muzika i ples: Poređenje estetskog doživljaja i telesnih senzacija kod neplesačke publike - Vukadinović, Maja (Psihološka istraživanja, 2023)
U ovom radu se ispituju estetski doživljaj i telesne senzacije koje doživljava neekspertska publika za vreme slušanja muzike i gledanja plesa koreografisanog uz tu muziku. Studija uključuje 209 studenata Visoke poslovne škole u Novom Sadu koji nemaju ekspertizu u muzici niti u plesu, uzrasta između 17 i 27 godina (M = 19.39, SD = 1.37, 70,3% žena). Stimulus koji se sastoji od ukupno šest video-snimaka plesnih koreografija (tri koreografije hip-hopa i tri koreografije savremene igre) prezentovan je učesnicima u dve različite situacije. U prvoj situaciji učesnici su samo slušali audio-snimke muzike, dok su u drugoj posmatrali audio-vizuelne snimke plesa koreografisanog uz tu muziku. Svaki pojedinačni stimulus procenjen je na dvema skalama. Prva je skala estetskog doživljaja i obuhvata tri dimenzije (dinamizam, afektivnu evaluaciju i izuzetnost), dok drugu skalu čine telesne senzacije i ona obuhvata takođe tri dimenzije (fokus, uzbuđenje i utelovljenu anticipaciju). Rezultati su pokazali da situacija (samo slušanje muzike / posmatranje plesa) ima statistički značajan efekat na procene estetskog doživljaja i telesnih senzacija koje se javljaju kod učesnika. Procene učesnika na dimenzijama afektivne evaluacije, izuzetnosti i fokusa su značajno više onda kada posmatraju ples koreografisan uz muziku koju su prethodno samo slušali. Na osnovu ovih rezultata zaključeno je da što višim vrednostima učesnici procenjuju delikatnost i eleganciju igračkog pokreta i što više usmeravaju pažnju na plesne pokrete, to je snažnije njihovo angažovanje u posmatranju igre.
Keywords: estetski doživljaj; telesne senzacije; slušanje muzike; posmatranje plesa