Stavovi o vakcinaciji kod adolescenata i mladih odraslih osoba: uloga poverenja i znanja - Lazić, Milica; Pavlović, Ivana; Ilić, Sandra; Damnjanović, Kaja (Psihološka istraživanja, 2023)
Cilj ovog istraživanja je provera prediktivnog doprinosa generalizovanog i partikularizovanog poverenja i znanja o vakcinaciji u objašnjenju namere mladih da se vakcinišu, kao i provera moderatorske uloge vakcinalnog statusa u prethodno spomenutim odnosima. Ukupno 835 adolescenata i mladih odraslih osoba (u dobi od 15 do 25 godina, Mage = 18,35, SD = 2,86) iz Srbije popunilo je mere namere za vakcinisanjem i vakcinalnog statusa, generalizovanog i partikularizovanog poverenja i znanja o vakcinaciji. Rezultati hijerarhijske regresijske analize pokazali su da je prethodno vakcinisanje protiv koronavirusa najbolji pokazatelj namere mladih da se vakcinišu protiv koronavirusa u budućnosti. Osim toga, kao značajni prediktori bihevioralne namere izdvojili su se poverenje u vlast, poverenje u službenu (zdravstveni sistem i nauka) i alternativnu medicinu, te znanje o vakcinama. Suprotno očekivanjima, poverenje u porodicu i prijatelje nije pridonelo objašnjenju namere mladih da se vakcinišu. Osim toga, nije pokazana moderatorska uloga vakcinalnog statusa; bez obzira na vakcinalni status, registrovane su iste determinante namere za vakcinisanjem kod mladih. O teorijskim i praktičnim implikacijama ovih saznanja raspravljaće se u svetlu važnosti razvoja nacionalnih programa vakcinisanja mladih utemeljenih na dokazima, koji mogu imati preventivni karakter u razdoblju globalne krize poverenja.
Keywords: adolescenti; vakcinacija; znanje o vakcinama; poverenje