Pandemija Kovid-19 i mentalno zdravlje zdravstvenih radnika u Srbiji - Džamonja Ignjatović, Tamara Z; Simonović, Anja; Popović, Dragoslav (Psihološka istraživanja, 2022)
Pandemija COVID-19 dovela je mnoge profesionalce širom sveta u veoma izazovne okolnosti. Zdravstveni radnici su posebno uložili ogromne napore da se izbore sa brojnim izazovima. Brojna istraživanja pokazuju da ovi stresorii utiču na probleme mentalnog zdravlja i dovode do sindroma sagorevanja. Od važnosti je istražiti različite posledice po mentalno zdravlje zdravstvenih radnika u kontekstu odgovora određene zemlje na pandemiju. Ova studija je ispitala uticaj povećanih zahteva na mentalno zdravlje zdravstvenih radnika nakon skoro dve godine bavljenja pandemije. Sprovedena je onlajn anonimna studija tokom oktobru 2021. Uzorak je činilo 286 zdravstvenih radnika (76.7% muškaraca) iz svih regiona Srbije. Upitnik je obuhvatio socio-demografske podatke, profesionalna i lična iskustva tokom pandemije, poteškoće sa mentalnim zdravljem i sagorevanje. Rezultati su pokazali da je skoro polovina učesnika imala povišen nivo depresivnosti i preko 60% njih viši nivo anksioznosti i stresa. Emocionalnu iscrpljenost, kao simptom sagorevanja, doživeli su skoro svi učesnici (91,9%), praćenu umerenim zamorom saosećanja i nižom samoefikasnošću. Najznačajniji prediktori sagorevanja i teškoća mentalnog zdravlja bili su otežani uslovi rada i nedovoljna uputstva nadređenih, visok nivo lične zabrinutosti od zaražavanja i neprilagođene strategije prevladavanja. Rezultati ukazuju na važnost pružanja psihosocijalne podrške za sprečavanje daljeg narušavanja mentalnog zdravlja, ali i da je neophodno intervencije usmeriti na spoljašnje organizacione faktore, umesto fokusiranja isključivo na individualnu vulnerabilnost.
Keywords: zdravstveni radnici; kovid19; mentalno zdravlje; stres; sagorevanje