Saradnja vrtića i porodica tokom zatvaranja predškolskih ustanova u Sloveniji usled pandemije kovida-19 - Mervic, Tina; Zgonec, Petra (Psihološka istraživanja, 2021)
Tokom 2020. godine, vrtići u Sloveniji bili su potpuno zatvoreni u prvom talasu pandemije kovida-19 i delimično zatvoreni u drugom talasu. Usled ovakve sitacije, promenila se i praksa vrtića u pogledu saradnje sa porodicama. Kako bismo stekli uvid u novonastalu situaciju u ovoj oblasti, naše istraživanje usmereno je na način na koji je organizovana saradnja između vrtića i porodice u periodu zatvaranja vrtića. U novembru 2020. konstruisali smo onlajn upitnik za roditelje čije barem jedno dete je upisano u vrtić. Upitnik je popunilo 944 roditelja. Više od polovine roditelja odgovorilo je da su im kontakti sa predškolskim radnicima pomogli tokom potpunog i/ili delimičnog zatvaranja vrtića. Oko polovine roditelja reklo je da ih je vrtić kontaktirao jednom nedeljno, uglavnom dajući predloge za aktivnosti i informacije u slučaju da vrtić ostane zatvoren. Većina roditelja odgovorila je da im dodatni kontakt sa stručnjacima nije predstavljao dodatno opterećenje. Tri četvrtine roditelja smatra da je potrebno održavati kontakt i tokom zatvaranja. Ipak, kako je situacija sa pandemijom potpuno nova, i dalje je teško proceniti na koji način zapravo ima smisla održavati saradnju tokom zatvaranja. Ova studija omogućila nam je da steknemo uvid u važnost saradnje iz perspektive roditelja, koja treba da bude uzeta u obzir u sličnim situacijama koje predstoje.
Keywords: COVID-19, vrtići, roditelji, deca predškolskog uzrasta, saradnja