Prediktorski modeli zadovoljstva u intimnoj partnerskoj vezi, afektivna vezanost, kapacitet za mentalizaciju i narcizam - Nikolić Vesković, Danica (Psihološka istraživanja, 2022)
Cilj ovog istraživanja je da pokušamo da utvrdimo da li se uvođenjem mentalizacije i narcizma u osnovni prediktivni model koji sadrži dimenzije afektivne vezanosti, anksioznost i izbegavanje, predikcija zadovoljstva u intimnim partnerskim vezama poboljšava. U anketnom istraživanju je učestvovalo 222 ispitanika uzrasta od 18 do 50 godina koji su bez dece, u intimnoj partnerskoj vezi ili u braku, u trajanju od najmanje jedne a najviše deset godina. Ispitanici su popunjavali upitnike u elektronskoj formi i to: SM-ECR-R za procenu afektivne vezanosti; UM, upitnik za ispitivanje mentalizacije; NPI40 za procenu nivoa narcizma i skalu RAS za procenu zadovoljstva u intimnoj partnerskoj vezi. Rezultati pokazuju da osnovni model predstavlja značajan prediktor zadovoljstva u intimnoj partnerskoj vezi i to tako što niska anksioznost i nisko izbegavanje predviđaju veće zadovoljstvo. Uvođenjem narcizma i mentalizacije drugih u osnovni prediktivni model posebno, poboljšava se prediktivna moć modela, s tim što mentalizacija drugih više doprinosi poboljšanju osnovnog modela nego narcizam. Viši nivo narcizma i viši nivo mentalizacije drugih predviđaju niže zadovoljstvo u intimnoj partnerskoj vezi. Kada se u osnovni model istovremeno uvedu i mentalizacija drugih i narcizam, prediktivna moć modela se ne povećava značajno u odnosu na osnovni model kome je dodata samo mentalizacija drugih. Zaključak istraživanja je da mentalizacija drugih najviše doprinosi poboljšanju prediktivne moći osnovnog modela.
Keywords: vezanost, mentalizacija, narcizam, zadovoljstvo vezom