Doprinos dijadne empatije doživljaju kvaliteta partnerskog odnosa - Todić, Ivan; Šakotić-Kurbalija, Jelena; Trifunović, Biljana (Psihološka istraživanja, 2021)
U cilju utvrđivanja doprinosa dijadne empatije doživljaju kvaliteta bračnog odnosa, prikupljeni su podaci na uzorku od 738 ispitanika različitog socioekonomskog statusa, starosti između 19 i 80 godina, koji žive zajedno između godinu dana i 52 godine (AS = 8.29, SD = 9.71). Za procenu dijadne empatije primenjen je Interpersonalni indeks reaktivnosti za parove (Interpersonal Reactivity Index for Couples, IRIC; Péloquin & Lafontaine, 2010), koji procenjuje kognitivnu i afektivnu dimenziju empatije, dok je za procenu doživljaja kvaliteta bračnog odnosa primenjena Skala prilagođenosti u bračnom odnosu (Dyadic Adjustment Scale, DAS-7; Spanier, 1976), koja procenjuje četiri dimenzije kvaliteta bračnog odnosa: Konsenzus, Zadovoljstvo brakom, Afektivno-seksualnu usaglašenost i Kohezivnost. Rezultati strukturalnog modelovanja ukazuju na pozitivan doprinos afektivne empatije slaganju bračnih partnera po pitanjima koja su od značaja za svakodnevno funkcionisanje, opštem zadovoljstvu brakom, kao i stepenu bliskosti i kvalitetu komunikacije među partnerima; i pozitivan doprinos kognitivne empatije slaganju bračnih partnera po pitanjima koja su od značaja za svakodnevno funkcionisanje, usaglašenosti bračnih partnera u ispoljavanju emocija i seksualnim odnosima, te bliskosti i kvalitetu komunikacije među partnerima.
Keywords: dijadna empatija; kvalitet braka; kognitivna empatija; afektivna empatija