Procena Interpersonalne anksioznosti kod osoba koje mucaju - Ilić-Savić, Ivana; Petrović-Lazić, Mirjana (Psihološka istraživanja, 2021)
Mucanje se definiše kao govorni poremećaj koga karakterišu nehotična ponavljanja i produžavanja govornih elemenata tj. glasova, slogova ili reči. Evaluacija interpersonalne anksioznosti u patologiji mucanja treba da ukaže i podstakne novu perspektivu, da pruži konceptualni pristup koji ima potencijal za bolje razumevanje afektovnog polja osobe koja muca upotpunjujući vodič za rehabilitaciju mucanja. Cilj ovog istraživanja je da se uporedi stepen interpersonalne anksioznosti ispitanika koji mucaju i tipične populacije i potencijalni efekat starosnih razlika i različitih formi mucanja na stepen interpersonalne anksioznosti. Uzorkom je obuhvaćeno 48 ispitanika, 24 ispitanika koji mucaju i 24 ispitanika koji ne mucaju. Procena interpersonalne anksioznosti izvršena je uz pomoć WILLOUGHBY upitnika za procenu stepena interpersonalne anksioznosti. Dobijeni rezultati pokazuju da su ispitanici koji mucaju anksiozniji od ispitanika tipične populacije [F(1, 44) = 13.66, p < .01]. Ispitanici koji mucaju, starije starosne grupe pokazali su viši stepen interpersonalne anksioznosti u poređenju sa mlađim ispitanicima [F(1, 22) =8.544, p < .01]. Postoje razlike u stepenu interpersonalne anksioznosti kod osoba koje mucaju u odnosu na formu mucanja [F(2, 21) = 80.83, p < .01], osobe koje imaju tešku formu mucanja anksioznije su od osoba koje imaju laku i umerenu formu mucanja. Istraživanje odnosa ovih poremećaja je od suštinskog značaja za osnaživanje i dopunjavanje postojećih mera prevencije, ali i podsticanje razvoja novih programa prevencije kako bi se pojava anksioznosti predupredila sticanjem sposobnosti za uspešno prevazilaženje emocionalnih nelagoda povezanih sa govorom. Ova otkrića podvlače važnost procene i terapije mucanja kod odraslih osoba i sugerišu da bi integracija intervencija logopeda i kliničkih psihologa mogla biti korisna za ovu populaciju.
Keywords: interpersonalna anksioznost, mucanje, rehabilitacija