Položaj i potrebe transrodnih i rodno nebinarnih osoba u Srbiji - Vidić, Jelena (Psihološka istraživanja, 2021)
Transrodne i rodno nebinarne osobe su jedna od najmarginalizovanijih grupa u društvu izložena različitim oblicima nasilja i diskriminacije, kako na strukturnom, tako i na individualnom nivou. Naše istraživanje ima za cilj bolje razumevanje položaja transrodnih i rodno nebinarnih osoba u Srbiji. Pored sticanja uvida u sociodemografske karakteristike, istražujemo iskustva nasilja i diskriminacije u javnom prostoru, tokom obrazovanja, zapošljavanja i na radu, teškoće u vezi sa pravnim priznanjem roda, iskustva unutar sistema zdravstvene zaštite i potrebu za različitim oblicima podrške. Istraživanje je eksplorativno, a podaci su prikupljani putem onlajn upitnika koji se sastoji iz pitanja zatvorenog i otvorenog tipa. Uzorak je prigodan, čini ga 71 ispitanik, a pored transrodnih muškaraca i žena zastupljene su i nebinarne osobe. Naši podaci potvrđuju da su transrodne osobe u Srbiji izložene nasilju i diskriminaciji u različitim životnim periodima i sferama života, da se ne osećaju bezbedno i da često kriju svoj rodni identitet. U oblasti medicinskog prilagođavanja pola ispitanici su podeljeni po pitanju zadovoljstva uslugama, a kao prioritete za unapređenje navode regulisanje problema nestašice hormona, edukaciju zdravstvenih radnika o radu s transrodnim osobama, individualizaciju tretmana i decentralizaciju usluga. Izražena je i potreba za psihološkom podrškom, što je poziv stručnjacima za mentalno zdravlje da bolje razumeju specifičnosti života svojih transrodnih klijenata.
Keywords: transrodnost; rodni identitet; diskriminacija; nasilje; transspecifična zdravstvena zaštita