Velikih Pet crta ličnosti kao (mal)adaptivni bihejvioralni odgovori na oštro i nepredvidivo okruženje: novi dokazi za evoluciju ličnosti zavisnu od stanja - Međedović, Janko M (Psihološka istraživanja, 2020)
Modeli ličnosti zavisni od stanja predviđaju da će efekti ličnosti na adaptivnu vrednost zavisiti od različitih stanja; dakle, crte ličnosti mogu biti adaptivne samo u određenim uslovima. U ovom istraživanju testirali smo model ličnosti zavistan od stanja primenjen na crte Velikih Pet koristeći oštrinu i nepredvidivost okruženja kao ekstrinzička stanja. Podaci su prikupljeni na prigodnom uzorku selektovanom iz zajednice (N=221). Prvo smo ekstrahovali faktor adaptivne vrednosti iz šireg seta indikatora povezanih sa reprodukcijom i sparivanjem - on se sastojao od većeg reproduktivnog uspeha, dužeg trajanja romantičnih partnerskih veza i ranijeg uzrasta prve reprodukcije. Jedina crta ličnosti koja je značajno predviđala adaptivnu vrednost bila je niska Otvorenost za iskustva. Međutim, tri interakcije između sredinskih uslova i ličnosti su pronađene pri predikciji adaptivne vrednosti: niska Saradljivost i Ekstravezija su asocirane sa nižom adaptivnom vrednošću u veoma nestabilnim okruženjima; niska Otvorenost je pozitivno povezana sa adaptivnom vrednošću pogotovo u oštrim okruženjima. Podaci su u skladu sa prethodnim nalazima o odnosima između ličnosti i evolucione adaptivne vrednosti. Dobijeni rezultati sugerišu da su modeli ponašanja zavisni od stanja ne samo validni za objašnjenje evolucionih procesa koji održavaju varijansu u crtama ličnosti već da su i prilično robusni jer se efekti mogu detektovati u relativno malim uzorcima reproduktivno aktivnih individua.
Keywords: ponašanje zavisno od stanja; Velikih Pet crta ličnosti; sredina; adaptivna vrednost; ljudska bihejvioralna ekologija