RAZVOJ I VALIDACIJA ŠESTODIMENZIONALNOG INVENTARA ZA SAMOPROCENU PSIHOPATSKIH CRTA 6-PSHP - Cupać, Đorđe; Mijatović, Nevena; Micić, Isidora; Pavlović, Svetlana; Stekić, Katarina (Psihološka istraživanja, 2019)
Cilj ovog rada bio je konstruisanje i validacija Šestodimenzionalnog testa za samoprocenu psihopatskih crta (6-PSHP). Pri konstrukciji pilot verzije instrumenta uzeto je u obzir više modela na osnovu kojih je izdvojeno 10 indikatora koji se odnose na afektivne, bihejvioralne i interpersonalne deficite. Pilot istraživanje instrumenta sa 100 stavki je sprovedeno na 554 ispitanika putem interneta, nakon čega je broj stavki smanjen na 50. Validaciona studija izvršena je na 307 ispitanika koji su pripadali srednjoškolskoj (232 ispitanika, 51,7 % ženskog pola) ili zatvorskoj populaciji (75 ispitanika, svi muškog pola). Finalna verzija testa se sastoji od 38 stavki. Faktorskom analizom izdvojeno je 6 faktora koji mere crte psihopatije: grandioznost, manipulativnost, nasilnost, površinske partnerske veze, bezosećajnost i dezinhibicija. Konvegentna valjanost ispitana je korelacijama sa testom samoprocene psihopatije SRP-III, testom makijavelizma MACH IV i testom ličnosti HEXACO-60. Većina korelacija faktora 6-PSHP i faktora SRP-III je značajna i pozitivna, kao i većina korelacija faktora 6-PSHP sa ukupnim skorom MACH-IV. Kanoničkom korelacionom analizom pokazano je da su sve facete HEXACO-60 modela dobri prediktori faktora testa 6-PSHP što je u skladu sa teorijskim pretpostavkama.Test poseduje dijagnostičku valjanost s obzirom da uspešno predviđa pripadnost polu i populaciji (srednjoškolska ili zatvorska). Svi faktori validiranog instrumenta su dobri prediktori recidiva i socioseksualnosti kod zatvorske populacije, dok su se faktori Grandioznosti, Bezosećajnosti i Nasilnosti pokazali kao dobri prediktori socioseksulnosti i kod srednjoškolske populacije što govori o dobroj prognostičkoj valjanosti ovog test. Šestodimenzionalni inventar za samoprocenu psihopatskih crta (6-PSHP) zadovoljava kriterijume valjanog testa koji bi mogao biti u upotrebi kao instrument za procenu psihopatskih crta i u istraživačke i u praktične svrhe na srpskom govornom području, uz neophodnu replikaciju instrumenta i faktorske strukture sa uzorkom odraslih pripadnika opšte populacije.