Motivacija za roditeljstvo i funkcionalnost braka - razlike u zavisnosti od trimestra trudnoće - Jestrović, Jovana; Mihić, Ivana (Psihološka istraživanja, 2018)
Sa ciljem ispitivanja razlika u motivaciji za roditeljstvo kod trudnica, uzimajući u obzir trimestar trudnoće i bračnu funkcionalnost, ispitano je 63 trudnice, prosečne starosti 30 godina, kojima je ovo prva trudnoća. Ispitanice su popunjavale upitnik o demografskim karakteristikama, modifikovanu verziju Skale motiva za roditeljstvom i Skalu prilagođenosti u bračnom odnosu. Na ispitanom uzorku, najzastupljeniji motiv za roditeljstvo je motiv nege i brige, zatim socijalni pritisak, a najmanje zastupljen motiv kontinuiteta. Za obradu rezultata primenjena je multivarijatna analiza kovarijanse, pri čemu su različiti oblici motivacije činili zavisne varijable, trimestar je bio kategorijalna nezavisna varijabla, a dimenzije bračne funkcionalnosti kovarijati. Viši motiv nege i brige prisutan je kod ispitanica koje tenziju, ali i kohezivnost u braku procenjuju nižom, dok ispitanice sa nižim zadovoljstvom brakom imaju izraženije spoljašnje oblike motivacije. Bez obzira na to što je unutrašnji motiv na uzorku najzastupljeniji, dobijeni rezultati ukazuju na potencijalne rizike u narednim razvojnim fazama porodice, budući da sa dolaskom deteta dolazi do dodatnog pada zadovoljstva brakom i učestvovanja u zajedničkim aktivnostima partnera.