Upitnik za ispitivanje mitova o silovanju – pilot istraživanje - Genc, Ana; Samac, Nikola; Knežević, Lara; Petrović, Kristina; Konc, Iva (Psihološka istraživanja, 2018)
Mitovi o silovanju predstavljaju iskrivljena uverenja o silovanju (o uzrocima, kontekstu, posledicama, počiniocima, žrtvama i njihovoj interakciji) koja služe negiranju, trivijalizaciji ili opravdavanju ove forme seksualnog nasilja i doprinose čestom netolerantnom i neprijateljskom odnosu prema silovanim osobama. S obzirom na činjenicu da ovaj fenomen u domaćoj nauci do sada nije dobio zasluženu pažnju, osnovni cilj sprovedenog pilot istraživanja podrazumevao je konstrukciju upitnika za registrovanje prihvatanja mitova o silovanju. U radu je prikazan novokonstruisani Upitnik mitova o silovanju, rezultati ispitivanja njegovog latentnog prostora merenja, kao psihometrijske karakteristike upitnika. Drugi cilj pilot istraživanja podrazumevao je mapiranje rasprostranjenosti mitova o silovanju u Srbiji. Uzorak od 482 ispitanika je prigodnog karaktera. Dobijeni rezultati sugerišu da je Upitnik mitova o silovanju pouzdan merni instrument, sačinjen od visoko reprezentativnih i validnih stavki. Na aktulenom uzorku upitnik se pokazao kao unidimenzionalna mera. U diskusiji je detaljno prikazana raširenost različitih grupa mitova o silovanju na našem podneblju.