Skala pozitivne orijentacije: Provera latentne strukture i psihometrijskih karakteristika prevoda na srpski jezik - Žuljević, Dragan; Petrović, Vesna; Knežević, Zorica (Psihološka istraživanja, 2018)
Skala pozitivne orijentacije (PS; Caprara et al., 2012a) je instrument za procenu pozitivnosti formulisane kao bazična dispozicija za procenu sebe, života i budućnosti na pozitivan način. Popularnost skale i njena široka primena u različitim kulturnim kontekstima zasnovana je na strukturalnoj invarijatnosti njenih prevoda na više jezika. Ovaj rad imao je za cilj proveru osnovnih metrijskih karakteristika PS na uzorku odraslih ljudi u Srbiji. Istraživanje je objedinilo dve studije. U Studiji 1 na uzorku od 508 ispitanika proverena je interna konzistencija i latentna struktura skale eksplorativnom faktorskom analizom. U Studiji 2 na uzorku od 1010 ispitanika dodatno je proverena konstrukt validnost skale konfirmativnom faktorskom analizom. Rezultati eksplorativne faktorske analize sugerisali su relativnu heterogenost skale, dok je konfirmativna faktorska analiza pored potvrde originalnog modela sugerisala potencijalno skraćenje sa početnih osam na šest stavki. Konkurentna validnost potvrđena je adekvatnim korelacijama sa merama optimizma, self-efikasnosti i samopoštovanja, a prediktivna adekvatnim predviđanjem depresivnosti i zadovoljstva životom. Možemo zaključiti da prevod PS predstavlja pouzdan i validan instrument za procenu pozitivnosti. Ipak, specifičnosti našeg uzroka sugerišu da bi budućim istraživanjima trebalo dodatno proveriti strukturalnu validnost PS i detaljnije analizirati specifične manifestacije konstrukta pozitivnosti u našoj populaciji.