Kliničko odlučivanje i mentalno zdravlje: o izazovima u proceni, lažnoj nauci i društvenim trendovima - Mandić, David (Psihološka istraživanja, 2025)
Kognitivne pristrasnosti su pervazivne u rasuđivanju i odlučivanju. Uprkos svakodnevnoj koristi, pristrasnosti mogu negativno uticati na kliničku procenu i voditi greškama u odlučivanju. Svi profesionalci i segmenti društva su im podložni, dok ljudi potcenjuju sopstvenu podložnost ovim greškama. U mentalnom zdravlju, statističko predviđanje i empirijski robusna procena mogu smanjiti te neželjene efekte. Ovaj rad sagledava pristrasnosti u vezi sa osnovnim heuristicima: reprezentativnosti, dostupnosti i sidrenja. Povrh toga, objašnjava društveni uticaj na kliničko odlučivanje, uključujući grupno mišljenje. Iskustvo bez adekvatne obuke može pogoršati odlučivanje preteranim samopouzdanjem. Između ostalog, psihoedukacija na temu pristrasnosti nudi potencijalna rešenja. Dodatno, pokazano je kako heuristici i pristrasnosti doprinose prijemčivosti popularnoj psihologiji, mitovima, pseudonauci, misinformacijama, alternativnoj medicini i radikalizaciji. Relativizacija dokaza i dezinformacije predstavljaju ključne izazove za demokratska društva i prihvatanje nauke. Naučna komunikacija može uticati na tržišnu ponudu raznih medijskih aspekata i trebalo bi da konsultuje socijalpsihološko istraživanje komunikacija plodonosno u borbi protiv dezinformacija, što može biti korisno i za studente i za laičku javnost.