Faustovski sindrom: da li negativne moralne emocije ostavljaju traga na psihofizičko zdravlje uposlenika? — - Мајсторовић, Небојша; Šolak, Radojka (Psihološka istraživanja, 2025)
Cilj ovog rada bio je ispitati učestalost indikatora Faustovskog sindroma i analizirati efekte ovakvih toksičnih radnih odnosa na psihofizičko zdravlje zaposlenih, a preko negativnih moralnih osećanja prema drugima koja su izazvana takvim odnosima. Uzorak je činilo 611 ispitanika različitog pola (64,5% žena), zaposlenih na različitim pozicijama (83,3% na izvršilačkim), prosečne starosti 37,13 (SD = 11,94) i prosečne dužine radnog staža 8,09 godina (SD = 8,75). Za merenje toksičnih radnih odnosa korišćen je upitnik Faustovskog sindroma (FSQ-2) koji meri pet dimenzija: lojalnost patronu, subverzivno ponašanje, manipulacija sistemom odlučivanja, ostrakizam i negativni stavovi prema kolegama. Skalom učestalosti moralnih osećanja (SUMO) na radnom mestu merena su sledeća negativna moralna osećanja prema drugima: bes, gađenje, ljutnja, zavist, omalovažavanje, zluradost, ljubomora i prezir. Skalom psihofizičkog zdravlja (SPFZ-1) procenjena je učestalost simptoma poremećaja fizičkog zdravlja, straha i anksioznosti, depresivnih reakcija, umora i poremećaja socijalnog ponašanja. Nađeno je da Faustovski sindrom ima značajne efekte na učestalost negativnih moralnih osećanja prema saradnicima, da ovako indukovana negativna moralna osećanja ostvaruju značajne efekte na učestalost simptoma poremećaja psihofizičkog zdravlja uposlenika, kao i da ove emocije ostvaruju značajan medijatorni efekat u odnosu toksičnih radnih odnosa i zdravlja uposlenika. Zaključeno je da toksični radni odnosi u obliku Faustovskog sindroma najverovatnije indukuju kod zaposlenih brojna negativna moralna osećanja prema drugima, što, ako su takva osećanja češća, narušava njihovo psihofizičko zdravlje.