Revidirana verzija opozvanog rada: Razvoj i preliminarna validacija instrumenta za procenu socijalno-emocionalnih veština za učenike iz Estonije viših razreda osnovnog obrazovanja - Einpaul, Piret; Leijen, Äli; Baucal, Aleksandar (Psihološka istraživanja, 2025)
Imajući u vidu potrebu za sveobuhvatnim i psihometrijski proverenim instrumentima za procenu učeničkih socijalno-emocionalnih veština (SE veštine) u školskom kontekstu, cilj ove studije je da razvije i testira instrument za procenu socijalno-emocionanih veština učenika viših razreda osnovnog obrazovanja. Početna verzija instrumenta razvijena je na osnovu opisa veština iz SE okvira (Primi i sar, 2017) i na osnovu okvira Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD; Chernyshenko i sar, 2018) i sastojala se iz 48 stavke. Nakon konfirmatorne faktorske analize (CFA) na uzorku od 204 učenika iz Estonije, unapređen je instrument sa 9 faktora i 34 stavke. CFA analiza ukazala je da predviđeni model ima prihvatljive fit parametre na alternativnom uzorku koji se sastojao od 521 učenika. Utvrđena je striktna invarijantnost merenja između razreda (6. i 9. razred). Može se zaključiti da, iako instrument omogućava procenu učeničkih SE veština na višim razredima osnovnog obazovanja, potrebno je sprovesti dodatna istraživanja.