Diskusije o obrazovanju u Srbiji tokom kovid 19 izolacije: Analiza Tviter objava - Jovanović, Olja; Gagić, Dragana; Radaković, Tatjana; Barišić, Milica; Vulić Šimšić, Ivana (Psihološka istraživanja, 2025)
Pandemija kovida 19 izazvala je do sada neviđene promene u različitim aspektima života ljudi širom sveta, uključujući i značajne promene u obrazovanju. Cilj ove studije bio je da istraži kako je javnost u Srbiji doživela promene u obrazovanju koje su nastale kao odgovor na pandemiju. Tokom prvih pet nedelja pandemije, počevši od 17. marta 2020. godine, sistematično smo prikupljali Tviter objave na srpskom jeziku, tematski ograničene na obrazovanje, što je rezultiralo uzorkom od 1.777 tvitova. Tvitove smo analizirali koristeći kvalitativnu analizu sadržaja, a kao okvir za interpretaciju rezultata koristili smo kulturno-istorijsku teoriju aktivnosti. Rezultati istraživanja pokazuju opadajući trend u učestalosti objava koje se odnose na obrazovanje, počevši od 1.402 tvita u prvoj nedelji do 92 tvita u petoj nedelji. Emocionalni ton tvitova bio je uglavnom negativan u prvih pet nedelja pandemije, s tim da je procenat tvitova sa negativnom konotacijom imao tendenciju da raste. Analiza sadržaja ukazuje na ključne teme koje su privukle pažnju javnosti i otkriva kontradikcije između obrazovanja pre pandemije i obrazovanja na daljinu tokom pandemije. Rezultati pokazuju da je Tviter zajednica pozitivno reagovala na upotrebu novih alata u nastavi, kao i na angažovanje nastavnika u situaciji krize. Najviše kritike bilo je usmereno na sadržaj obrazovanja, koji je često ocenjivan kao preobiman, irelevantan, ideološki obojen i neprilagođen uzrastu učenika. Studija ukazuje na to da je obrazovanje na daljinu u situaciji krize učinilo vidljivijim proces nastave, stvarajući prostor za javnu diskusiju o obrazovanju, dok je istovremeno doprinelo nevidljivosti procesa učenja, pojačavajući na taj način rizik po pravednost u obrazovanju.