Upitnik kognitivne regulacije emocija (CERQ): provera strukturne i konvergentne validnosti na srpskom uzorku - Ilić, Mihajlo; Rakočević, Nikolija; Žuljević, Dragan (Psihološka istraživanja, 2025)
Osnovni cilj ovog istraživanja bio je provera psihometrijskih karakteristika, odnosno strukturne i konvergentne validnosti prevoda Upitnika kognitivne regulacije emocija (CERQ) na srpski jezik, i to kroz dve sukcesivne i nezavisne studije. U Studiji 1, na uzorku od 674 mlada odrasla ispitanika (Mstarost = 19.68, SD = 1.29), proverena je stukturna validnost CERQ putem evaluacije teorijski pretpostavljene devetokomponentne strukture metodama konfirmativne faktorske analize i eksploratornog modelovanja strukturalnih jednačina. Studija 2 imala je kao cilj ponovno testiranje modela dobijenog u prethodnoj studiji na uzorku od 703 ispitanika (Mstarost = 22.96, SD = 7.05). Dodatno, proveravana je konvergentna validnost CERQ ispitivanjem povezanosti sa merama pozitivnog i negativnog afekta, zadovoljstva životom i opšte uznemirenosti. Rezultati su pokazali da CERQ predstavlja pouzdanu i validnu meru kognitivnih strategija regulacije emocija. Latentnu strukturu upitnika najbolje opisuje model koji sadrži devet teorijski očekivanih dimenzija, ali u dimenziji pozitivne preformulacije oba uzorka pokazuju iste strukturne specifičnosti, koje sugerišu dodatnu proveru kako samog instrumenta, tako i specifičnosti kognitivnih strategija regulacije emocija na našem kulturnom području. Nalazi ove dve studije takođe upućuju na korisnost eksploratornog modelovanja strukturalnih jednačina u poređenju sa tradicionalnim metodama konfirmatorne faktorske analize prilikom istrage CERQ dimenzija.