Poverenje u nauku i vakcinacija protiv COVID-19: Uloga institucionalnog poverenja - Janić, Ognjen; Lazić, Milica; Ljevaja, Milica (Psihološka istraživanja, 2024)
Ovo istraživanje ima za cilj da ispita moderirajuću ulogu institucionalnog poverenja (to jest poverenja u vlast i poverenja u zdravstveni sistem) u odnosu između poverenja u nauku/zvaničnu savremenu medicinu i stavova mladih prema vakcinaciji protiv COVID-19. Uzorak se sastojao od 791 mladih ljudi iz Republike Srbije (59.9% žena), uzrasta između 15 i 25 godina (AS = 18.25, SD = 2.670). Sve mere vezane za poverenje, uključujući poverenje u nauku, zvaničnu savremenu medicinu, vlast i zdravstveni sistem, imaju statistički značajne glavne efekte u svim testiranim modelima, što ukazuje da sa povećanjem mera povezanih sa poverenjem stavovi prema vakcinaciji protiv COVID-19 postaju pozitivniji. Dva od četiri testirana interaktivna efekta su bila statistički značajna: interaktivni efekat poverenja u nauku i poverenja u zdravstveni sistem, kao i poverenja u zvaničnu savremenu medicinu i poverenja u zdravstveni sistem na stavove prema vakcinaciji protiv COVID-19. Rezultati istraživanja sugerišu da je nepoverenje u zdravstveni sistem faktor vulnerabilnosti u pomenutom odnosu. Ovi nalazi otvaraju prostor za kritičko ispitivanje faktora i uslova koji doprinose rasprostranjenom nedostatku poverenja među mladima u Srbiji prema institucionalnim entitetima koji oblikuju percepcije i stavove prema vakcinaciji.