Između adolescencije i odraslosti: karakteristike nadolazećeg odraslog doba u Srbiji - Jojić, Antonije (Psihološka istraživanja, 2024)
Džefri Arnet je definisao nadolazeće odraslo doba (NOD) kao razvojni period smešten između adolescencije i odraslog doba. Istraživanja u različitim državama su potvrdila prisustvo NOD, uz odstupanja od Arnetovih dimenzija koja autori objašnjavaju kulturološkim i socioekonomskim specifičnostima podneblja u kojima je sprovedeno ispitivanje. Naše istraživanje je za cilj imalo potvrdu postojanja NOD na uzorku ispitanika u Srbiji, utvrđivanjem razlika između uzrasnih kategorija prema dimenzijama NOD i merama odraslosti, uz proveru metrijskih karakteristika IDEA skale. Uzorak je obuhvatio 1049 ispitanika (78,6% ženskog pola) uzrasta 18-30 godina (M = 23,72, SD = 3,212), mahom iz većih gradova u Srbiji. Faktorska analiza je uglavnom potvrdila definisanu strukturu IDEA upitnika. Analiza kovarijanse ukazuje da su NOD ispitanici pokazali izraženije indikatore NOD od odraslih (značajne razlike na 5 od 6 dimenzija IDEA). NOD ispitanici u većoj meri od odraslih aktuelno životno razdoblje doživljavaju kao period neodređenosti, nestabilnosti, eksploracije i samootkrivanja. Naspram NOD ispitanika, odrasli su pokazali izraženiju posvećenost drugima, samodovoljnost i nezavisnost. NOD ispitanici su pokazali veću fokusiranost na sebe u odnosu na adolescente. Na merama odraslosti, odrasli ispitanici ispoljavaju veći stepen (materijalne) samostalnosti, autonomije i relacione zrelosti u odnosu na mlađe uzrasne kategorije.