Psihometrijske karakteristike Skale nove ekološke paradigme na srpskom uzorku - Vdovic, Milica; Hagen, Mina; Simonović, Anja; Avramović, Nađa; Milošević-Đorđević, Jasna (Psihološka istraživanja, 2024)
Klimatske promene predstavljaju sve veću pretnju čovečanstvu i suočavanje sa njihovim potencijalno katastrofalnim efektima zahtevaće promenu ponašanja na društvenom i individualnom nivou. Teorije i empirijska istraživanja naglašavaju ulogu pro-ekoloških stavova kao prethodnika pro-ekoloških ponašanja. Koristeći veliki uzorak građana Srbije (N=871 odrasle populacije) ispitanog intervjuisanjem licem u lice, pokušavali smo da utvrdimo psihometrijske karakteristike skale Nove Ekološke Paradigme (NEP skala), instrumenta koji je u širokoj upotrebi u svetu za merenje pro-ekoloških stavova. Ovo je prvi put da su psihometrijske karakteristike NEP skale proveravane na velikom uzorku punoletnih građana Srbije, uz testiranje njegove prediktivne moći za objašnjavanje pro-ekološkog ponašanja (koristeći upitnik ekološkog ponašanja). Rezultati ukazuju na postojanje tri faktora: Ekološka kriza; Čovek (ni)je iznad prirode; Čovekova (ne)izuzetost iz prirode, slično prethodnim istraživanjima u regionu. Tri faktora objašnjavaju oko polovinu varijanse. Faktor ekološka kriza je jedini značajan za predviđanje pro-ekološkog ponašanja. Potrebna je dalja analiza pro-ekoloških stavova i ponašanja kako bi se bolje razumela i komunicirala hitnost i značaj zaštite planete.