Relacije crta Mračne tetrade i spremnosti na koruptivno ponašanje: medijatorski efekat koruptivnih racionalizacija i moderatorski efekat etičkih vrlina organizacije - Komanović, Lidija; Dinić, Bojana M. (Psihološka istraživanja, 2024)
Crte Mračne trijade/tetrade se povezuju s različitim kontraproduktivnim radnim ponašanjima, uključujući i neetička ponašanja kakva je sklonost ka korupciji. Cilj ovog istraživanja je detaljnije ispitivanje mehanizma i uslova pod kojima su mračne crte povezane sa spremnošću na korupciju. Preciznije, ispitivan je medijatorski efekat koruptivnih racionalizacija i moderatorski efekat etičke kulture organizacije, tj. etičkih vrlina organizacije, pri čemu je ispitivan i efekat moderirane medijacije. Uzorak je činilo 252 zaposlenih (58.3% ženskog pola), starosti od 20 do 64 godine. Rezultati pokazuju da sve mračne crte, osim psihopatije, imaju značajan direktan i pozitivan efekat na spremnost na korupciju, kada se sagledaju zajedno u regresionom modelu. Koruptivne racionalizacije su značajan medijator između makijavelizma, psihopatije i sadizma, s jedne strane, i spremnosti na korupciju, s druge strane. Neočekivano, etičke vrline organizacije nisu značajan moderator u odnosu između mračnih crta i spremnosti na korupciju. Međutim, etičke vrline su značajan moderator između makijavelizma i koruptivnih racionalizacija, ali u neočekivanom smeru, tj. veza makijavelizma i koruptivnih racionalizacija je jača u slučaju izraženijih etičkih vrlina u organizaciji, što je neočekivano. Rezultati generalno ukazuju na veći značaj individualnih faktora, tj. mračnih crta u odnosu na organizacijske faktore koruptivnog ponašanja i pružaju dodatni uvid u složene odnose individualnih faktora i koruptivnog ponašanja.