Identifikovanje ključnih karakteristika u odnosu otac-ćerka koje rezultuju obrascem izbegavajuće vezanosti - Nikolić, Marija; Krstić, Ksenija (Psihološka istraživanja, 2023)
Cilj istraživanja je utvrđivanje onih karakteristika, odnosa i ponašanja očeva koje ćerke doživljavaju ključnim za formiranje izbegavajućeg odnosa sa njima, pri čemu su u fokusu rada devojke sa kombinacijom sigurne vezanosti za majku i izbegavajuće vezanosti za oca. Istraživanje je osmišljeno kao kvalitativna studija primenom polustruktuiranog intervjua. Najpre su, primenom upitnika iskustva u bliskim odnosima (engl. Experience in close relationships), iz uzorka od 197 ispitanika, izdvojeni oni koji imaju kombinaciju sigurne vezanosti za majku i izbegavajuće vezanosti za oca (n = 47, 73,6% žena, Mage = 20,8). Od toga, na poziv za intervju odazvalo se devet devojaka, koje čine konačan uzorak glavne studije. Sa učesnicama je obavljen polustruktuirani intervju, razvijen na osnovu uzorka pitanja iz intervjua za ispitivanje vezanosti odraslih (engl. Adult Attachment Interview), a podacima je pristupljeno iz ugla interpretativne fenomenološke analize. Rezultati upućuju na tri identifikovane teme zajedničke u iskustvima svih devet učesnica. Teme se odnose na posledice fizičkog odsustva očeva u odrastanju ćerki, posledice izostanka dvosmerne komunikacije interakciji otac–ćerka, kao i na doživljaj ćerki da je otac neko pred kim nisu slobodne da se ponašaju prirodno, onako kako to čine sa majkom za koju su sigurno vezane.