Leksičko-semantička reprezentacija delova tela kod dece u srpskom jeziku - Anđelković, Darinka; Savić, Maja; Popović, Maša; Jakić Šimšić, Milena (Psihološka istraživanja, 2023)
Iako se nazivi za delove ljudskog tela pojavljuju rano u dečijem rečniku, relativno malo se zna o pojmovnom i semantičkom razvoju u ovom domenu na predškolskom i ranom školskom uzrastu. Istraživali smo kako deca uzrasta 5, 7 i 9 godina koriste reči i izraze za označavanje delove ljudskog tela i koliko se oni poklapaju sa segmentacijom tela i leksemama za delove tela kod odraslih. Ispitanici su zamoljeni da, na crtežu koji prikazuju celo telo (prednju ili zadnju stranu) ili lice, imenuju deo označen crvenom tačkom. Rezultati poređenja odgovora između dece i odraslih pokazuju da se sa uzrastom povećava upotreba meronima, a smanjuje upotreba holonima za imenovanje delova tela, što ukazuje na povećanje segmentacije tela na pojmovnom i leksičko-semantičkom planu sa uzrastom. Međutim, ovakva hijerarhijska organizacija nije mogla biti potvrđena za druge delove (trup, ramena, vrat, glava, pojedini delovi lica), otkrivajući različite razvojne putanje tokom usvajanja reči. Deca svih uzrasta, a posebno deca od 7 i 9 godina, traže alternativna rešenja za imenovanje delova tela za koje im nedostaju reči. U takvim slučajevima koriste nazive za susedne delove, unutrašnje organe i delove skeleta, ili upućuju na okolna područja koristeći predloške fraze. Rezultati su poređeni sa prethodnim nalazima razvojnih studija, a diskutovane su leksičko-semantičke promene reči za označavanje delova tela i pitanje njihove hijerarhijske organizacije u leksikonu dece.