Osobine ličnosti i taktike self-prezentacije - Belić, Milena; Vrcić Amar, Anida (Psihološka istraživanja, 2022)
Self-prezentacija je sveprisutni oblik ponašanja koji se tiče građenja slike o sebi pred drugim ljudima. To je oblik ponašanja koji ima za cilj strukturisanje utiska o osobi. Self-prezentacija objašnjava brojne socijalne odnose i situacije, ali i sama zavisi od brojnih faktora, pre svega faktora ličnosti i brojnih situacionih faktora. Ispitivana je i mogućnost predikcije ukupne self-prezentacije i pojedinih taktika self prezentacija na osnovu širokih dimenzija ličnosti (Neuroticizam, Ekstraverzija, Agresija, Savesnost, Otvorenost za novine, Pozitivna valenca i Negativna valenca). U istraživanju je korišćen Upitnik ličnosti Velikih 5+2 i skala Taktika self-prezentacije. Uzorak je obuhvatio 526 ispitanika, prosečne starosti AS= 21,6; SD=2,88. Od svih ispitivanih dimenzija ličnosti, Neuroticizam i Negativna slika o sebi ostvaruju najjače korelacije sa ukupnom self-prezentacijom. Dimenzija Savesnost beleži najveći broj korelacija negativnog predznaka, dok dimenzija Otvorenost za novine najmanje korelira sa ukupnom self-prezentacijom i pojedinačnim taktikama self-prezentacije. Što se tiče predikcije self-prezentacije, sve dimenzije ličnosti , osim Otvorenosti za novine, su značajni prediktori, ali je njihova konstalacija drugačija u odnosu na sadržaj taktika self-prezentacije. Ovi nalazi omogućavaju predviđanje smera prezentovanja slike o sebi. Naime, poznavajući osobine ličnosti možemo pretpostaviti koje će taktike self-prezentacije biti korišćene, posebno u situaciji kada su osobe motivisane da to čine.