Mračna tetrada i domeni self-koncepta - Đošan, Sanja; Dinić, Bojana M. (Psihološka istraživanja, 2022)
Cilj ovog istraživanja bio je ispitivanje relacija između dimenzija Mračne tetrade (narcizam, psihopatija, makijavelizam i sadizam) i šest domena self-koncepta (socijalni, kompetencijski, emocionalni, akademski, porodični i fizički self-koncept). Na uzorku od 210 ispitanika (69.5% ženskog pola), starosti od 18 do 78 god., primenjene su srpske adaptacije sledećih instumenata: Kratka skala Mračne trijade (Short Dark Triad – SD3), Procena sadističke ličnosti (Assessment of Sadistic Personality – ASP) i Multidimenzionalna skala self-koncepta (Multidimensional Self Concept Scale – MSCS). Rezultati pokazuju da narcizam ostvaruje značajne pozitivne korelacije sa svim domenima self-koncepta, dok preostale tri dimenzije Mračne tetrade ostvaruju značajne negativne korelacije sa gotovo svim domenima self-koncepta. Rezultati hijerarhijske regresione analize pokazuju da je narcizam značajan pozitivni prediktor svih domena self-koncepta, a posebno socijalnog i fizičkog selfa, dok je psihopatija značajan negativni prediktor svih domena, a posebno socijalng selfa. Makijavelizam negativno predviđa socijalni, kompetencijski i emocionalni self-koncept, a sadizam negativno predviđa samo kompetencijski i akademski self-koncept. Iako se narcizam smatra „najsvetlija“ mračnom crtom, rezultati mogu uputiti i na zaključak da osobe s višim narcizmom imaju pristrasnu sliku o sebi, što je u skladu sa njihovim grandioznim i superiornim viđenjem sebe.