Relacije samopoštovanja i razvoja Ja-identiteta - Tovarovic, Jelena (Psihološka istraživanja, 2021)
Identitet i samopoštovanje predstavljaju značajne koncepte u razvoju i razumevanju samopoimanja individue. U ovom istraživanju ispitivaće se povezanost između samopoštovanja i identiteta. U istraživanju je učestvovalo 487 ispitanika i oni su popunjavali dva instrumenta – Upitnik za procenu statusa Ja-identiteta (EOMEIS-2) koji sadrži četiri statusa: Ostvareni, Preuzeti, Difuzija identiteta i Moratorijum, i Instrument samodopadljivosti i samoefikasnosti (SLSC) koji se sastoji od dve dimenzije: Samodopadljivosti i Samoefikasnosti. Korelacionom analizom četiri statusa identiteta i dve dimenzije samopoštovanja uočeni su: pozitivna povezanost Samoefikasnosti i Samodopadljivosti sa Ostvarenim identitetom, a negativna povezanost dve dimenzije samopoštovanja sa Preuzetim, Difuzijom identiteta i Moratorijumom. Kako bismo detaljnije ispitali povezanost samopoštovanja i statusa identiteta, urađena je regresiona i kanonička korelaciona analiza. Kod dimenzija Samoefikasnost i Samodopadljivost najznačajniji prediktor je Ostvareni identitet, a Moratorijum i Preuzeti identitet su manje značajni prediktori i sadrže negativni predznak. Nadalje, kanoničkom korelacionom analizom izdvojena je jedna značajna funkcija koja je određena Moratorijumom i Samoefikasnošću. Rezultati su diskutovani u smeru pozitivne i negativne evaluacije sopstvenih ciljeva i vrednosti, kao i relacija dimenzija samopoštovanja i statusa identiteta koje upućuju na smernice za dalja istraživanja o povezanosti samopoštovanja, identiteta i drugih koncepata o sebi.