Da li je teorija najbolja praksa: pregled istraživanja u psihologiji rada u Srbiji (1995 − 2019) - Đurišić-Bojanović, Mirosava Miličko; Maksić, Slavica (Psihološka istraživanja, 2021)
Rad se bavi odnosom između akademskog, primenjenog i praktičnog znanja iz oblasti primenjene psihologije koja ima potencijal da doprinese privrednom i društvenom razvoju. Cilj ove analize je da dà početni uvid u dominantne teme i društvenu relevantnost istraživačkih aktivnosti u oblasti psihologije rada u Srbiji u periodu značajnih društvenih promena (1995−2019). Materijal za analizu se sastojao od sažetaka radova u oblasti psihologije rada koji su predstavljeni na dve vodeće nacionalne konferencije – Empirijska istraživanja u psihologiji i Sabor psihologa Društva psihologa Srbije (N = 657). Korišćen je tematski analitički postupak za konstrukciju kodnog sistema kojim su definisani kriterijumi za prikupljanje relevantnih podataka. U obradi podataka primenjeni su eksploratorni sekvencijalni dizajn i uporedna longitudinalna analiza. Opšti zaključak zasnovan na kvalitatativnoj analizi podataka ukazuje na društvenu relevantnost istraživačkih aktivnosti u oblasti psihologije rada u tom periodu. Rezultati analize takođe se razmatraju iz ugla novijih modela strateškog planiranja i društvenog razvoja. Dobijeni rezultati ukazuju na pojavu novih tema i oblasti, kao i na postojanje veze između značajnih društvenih promena i istraživačkih aktivnosti u oblasti psihologije rada u navedenom periodu. Označeni su neki elementi nove paradigme pozitivne prakse razvoja ljudskih resursa. U radu su razmotrene šire teorijsko-metodološke i praktične implikacije dobijenih nalaza za psihologiju rada.