Procena zadovoljstva podrškom od strane medicinskog osoblja u procesu suočavanja sa neplodnošću - Jestrović, Jovana; Mihić, Ivana (Psihološka istraživanja, 2020)
Bez obzira na postojanje trenda uvođenja na pacijenta usmerenog pristupa u klinikama koje se bave tretmanom problema neplodnosti, koji pored medicinske podrške obuhvata i sveobuhvatnost brige od strane osoblja, uključujući i psihološku podršku, istraživanja zadovoljstva podrškom od strane medicinskog osoblja u Srbiji još nisu sprovođena. U skladu sa tim, osnovni cilj ovog istraživanja odnosi se na ispitivanje metrijskih karakteristika Upitnika za procenu medicinske podrške, kao prvog kvantitativnog instrumenta za merenje ovog vida podrške u Srbiji, kao i zadovoljstvo istom kod ispitanica iz naše zemlje. U istraživanju je učestvovalo ukupno 87 žena, koje se trenutno suočavaju sa problemom neplodnosti. Na ispitivanom uzorku pouzdanost upitnika je visoka i izražena kroz Kronbahov alfa koeficijent iznosi .96, dok se primenom metode glavnih komponenti dobija jednofaktorsko rešenje. Od svih ispitivanih aspekata podrške ispitanice najboljom procenjuju tehničke veštine i kompetentnost za sprovođenje tretmana, dok među najlošije ocenjene spadaju emocionalna podrška od strane medicinskog osoblja i edukacija pacijenata o propratnim emocionalnim efektima. Rezultati ukazuju da ne postoji statistički značajna razlika u ovim procenama u zavisnosti od dužine suočavanja sa problemom neplodnosti, kao ni starosti ispitanice. Dobijeni nalazi govore u prilog i daljem postojanju fokusa na medicinski aspekt i efikasnost od strane medicinskog osoblja, nasuprot na pacijenta usmerenog pristupa i otvaraju prostor za rad na integraciji holističkog pristupa u klinike koje se bave problemom neplodnosti u Srbiji. Osim toga, rezultati ističu značaj postojanja efikasnog i pouzdanog instrumenta za merenje zadovoljstva medicinskom podrškom za praćenje i unapređenje rada klinika na kojima se sprovode tretmani asistiranih reproduktivnih tehnologija.