Kvalitet života nakon traumatskog gubitka i uloga socijalne podrške – ispitivanje psiholoških posljedica rata dvadeset pet godina poslije - Radetić Lovrić, Sanja; Pećanac, Aleksandra (Psihološka istraživanja, 2020)
Istraživanje je sprovedeno s ciljem spoznaje dalekosežnosti psiholoških posljedica rata, koji se vodio na prostoru bivše Jugoslavije (1991-1995). Istraživanje ispituje relacije između doživljenih ratnih stresora i ratnog traumatskog iskustva gubitka, kvaliteta života i mentalnog zdravlja, kao i ulogu socijalne podrške između tri kategorije ispitanika: prvu čine ispitanici kojima je u ratu nestao blizak član porodice, a čiji posmrtni ostaci nisu pronađeni do danas; drugu kategoriju čine osobe koje su izgubile bliskog člana porodice u ratu; dok treću kategoriju čine ispitanici koji su učestvovali u ratnoj socijalizaciji, ali nisu doživjeli gubitak bliskog člana porodice u ratu. U istraživanju su korištene liste svakodnevnih stresora, ratnih stresora i lista psihosomatskih simptoma, upitnik depresivnih simptoma, Skala subjektivne sreće, Skala zadovoljstva životom i skala procjene značaja socijalne podrške. Rezultati pokazuju da ispitanici koji i dalje tragaju za tijelom nestalog člana porodice imaju niži kvalitet života u odnosu na druge dvije kategorije ispitanika, doživjeli su veći broj ratnih stresora, podložniji su svakodnevnom stresu i imaju izraženije prisustvo depresivnih i psihosomatskih simptoma. Uloga socijalne podrške u procesu oporavka od traume ostaje nejasna. Rezultati istraživanja su prodiskutovani u odnosu na okončan i produžen traumatski gubitak.