Stavovi prema religioznosti i relacije sa afektivnom vezanošću u poznoj adolescenciji - Kantar, Dejan (Psihološka istraživanja, 2020)
Cilj ovog istraživanja, utemeljenog na nalazima da postoji veza sistema afektivne vezanosti i različitih aspekata religioznosti, jeste ispitivanje stepena izraženosti četiri religiozna stila – doslovnog i postkritičkog vjerovanja, relativizma te eksterne kritike u poznoj adolescenciji, kao i njihove potencijalne relacije s različitim modalitetima afektivne vezanosti u odnosu sa roditeljima. Prigodan uzorak čini 301 ispitanik – 176 djevojaka i 125 mladića, prosječnog uzrasta 19.2 godina. Oni su popunili Upitnik za procjenjivanje porodične afektivne vezanosti i Skalu postkritičkog vjerovanja. Pokazalo se da adolescenti imaju najviše izraženu tendenciju ka postkritičkom vjerovanju, a najmanje ka eksternoj kritici, s tim da su djevojke u prosjeku sklonije doslovnom i postkritičkom vjerovanju, dok su mladići skloniji relativizmu i eksternoj kritici. Osim toga, uočeno je da među adolescentima različitih tipova vezanosti postoje značajne razlike u sklonosti ka doslovnom i postkritičkom vjerovanju, eksternoj kritici, ali ne i relativizmu, tj. ustanovljeno je da viša anksioznost i niže izbjegavanje predviđaju snažniju sklonost ka doslovnom i postkritičkom vjerovanju, dok više izbjegavanje predviđa izraženiju tendenciju ka eksternoj kritici. Rezultati su interpretirani u kontekstu nalaza ranijih istraživanja, a sagledani su i u svjetlu aktuelnih modela kojima se objašnjava odnos između kvaliteta afektivnog vezivanja i religije.