Psihosocijalni razvoj i afektivna vezanost u kasnoj adolescenciji - Lelek, Aleksandra; Klikovac, Tamara (Psihološka istraživanja, 2021)
Predmet ovog istraživanja je bio da se ispita odnos između psihosocijalnog razvoja i afektivne vezanosti na uzrastu kasne adolescencije. Ciljevi istraživanja su bili usmereni na ispitivanje povezanosti između uspešnosti razrešenja kriza psihosocijalnog razvoja i dimenzija afektivne vezanosti i ispitivanje postojanja razlika između obrazaca afektivne vezanosti u pogledu uspešnosti razrešenja kriza psihosocijalnog razvoja. Na uzorku od 212 studenata fakulteta i viših škola sa teritorije Beograda, uzrasta od 20 do 26 godina primenjeni su  Upitnik za procenu afektivnog vezivanja II revizija (UPIPAV-R) i Modifikovani upitnik za procenu Eriksonovih stadijuma psihosocijalnog razvoja (The Modified Erikson Psychosocial Stage Inventory - MEPSI). Rezultati su pokazali da između dimenzija afektivne vezanosti i uspešnosti razrešenja kriza psihosocijalnog razvoja postoji značajna povezanost, pri čemu su se iz dva skupa varijabli izdvojila tri značajno povezana para struktura. Dobijeno je da su adolescenti sa sigurnim obrascem u poređenju sa adolescentima sa nesigurnim obrascima vezanosti značajno i dosledno uspešniji u razrešenju kriza psihosocijalnog razvoja. Sigurno vezani adolescenti pokazali su i najviši stepen generalne psihosocijalne zrelosti. Značajne razlike u pogledu uspešnosti razrešenja kriza psihosocijalnog razvoja dobijene su i između adolescenata sa različitim obrascima nesigurne vezanosti. Na osnovu uspešnosti razrešenja kriza psihosocijalnog razvoja 59.4% ispitanika klasifikovano je u odgovarajući obrazac vezanosti, uključujući: 76.6% sigurnih, 57.1% preokupiranih, 56.6% odbacujućih i 41.3% bojažljivih.