Povezanost trauma u detinjstvu i stilova afektivnog vezivanja sa ličnim blagostanjem i strahom od sreće - Lazić, Marija; Petrović, Nikola M. (Psihološka istraživanja, 2020)
Predmet ovog istraživanja bio je povezanost trauma u detinjstvu i stilova afektivnog vezivanja sa ličnim blagostanjem i strahom od sreće. U istraživanju su učestvovali studenti Univerziteta u Beogradu. Uzorak je bio prigodan i činilo ga je 426 ispitanika, od toga 306 ženskih i 120 muških. Rezultati su pokazali pozitivnu povezanost straha od sreće sa nesigurnim stilovima afektivnog vezivanja, kao i straha od sreće sa traumama u detinjstvu. Negativno su povezani strah od sreće i lično blagostanje. Utvrđeno je da je lično blagostanje u negativnoj korelaciji sa traumama u detinjstvu. Negativna korelacija dobijena je i između ličnog blagostanja i nesigurnih stilova afektivnog vezivanja. Strah od sreće se pokazao kao parcijalni medijator između odbacujućeg stila afektivnog vezivanja i zadovoljstva životom. Bojažljiv stil afektivne vezanosti se pokazao kao medijator između trauma u detinjstvu i krhkosti i straha od sreće. Bojažljiv stil se pokazao i kao parcijalni medijator između trauma u detinjstvu i ličnog blagostanja.