Pravni aspekti saobraćaja u kosmosu - Mijović, Milan (Pravni zapisi, 2013)
Ovaj rad daje uvid u osnove kosmičkog prava i posebno se bavi aspektima saobraćaja u kosmosu. Iako je ova grana prava nastala šezdesetih godina 20. veka, u Srbiji ona predstavlja nepoznanicu. Cilj ovog rada je, između ostalog, i upoznavanje zainteresovanih sa kosmičkim pravom. Srbija ne obiluje izvorima i literaturom u vezi sa kosmičkim pravom. Stoga je najviše korišćena strana literatura. U Evropi postoje dva velika centra za istraživanje kosmičkog prava, a to su Lajden i Beč. I van Evrope, brojni univerziteti u SAD, Kanadi i Australiji nude bogatu literaturu u vezi sa ovim pravom. Iako ne postoji zakon koji reguliše saobraćaj u kosmosu, ovaj rad će pokazati da su prvi koraci davno učinjeni i da uskoro možemo očekivati detaljniju pravnu regulativu u ovoj oblasti.   Ključne reči: kosmičko pravo, kosmos, svemir, saobraćaj, orbita, satelit, operacija, letelica, bezbednost, Zemlja.