Normativna ovlašćenja organa lokalne samouprave u Srbiji - Jerinić, Jelena; Milosavljević, Bogoljub (Pravni zapisi, 2019)
Lokalnim propisima, iz izvorne i poverene nadležnosti lokalne samouprave, uređuju se brojni odnosi značajni za kvalitet života i ostvarivanje prava, obaveza i pravnih interesa građana i drugih lica. Pitanja donosilaca, vrste, karaktera i pravne snage ovih propisa na sličan način uređivana su u većini naših ustava i propisa o lokalnoj samoupravi. Prema važećim propisima, nosilac normativnih ovlašćenja u okvirima lokalne samouprave jeste lokalna skupština, kao njen najviši organ. Međutim, i pored ustavnih i zakonskih odredaba koje na to upućuju, i u praksi drugih lokalnih organa, sreću se brojni akti koji su po svojoj prirodi opšti pravni akti i kojima se na izvorni način pokušava urediti neko pitanje iz delokruga lokalne samouprave. Takve akte Ustavni sud je poslednjih godina redovno stavljao van snage, a na osnovu analize tih odluka autori izvlače određene zaključke u pogledu normativnih ovlašćenja organa lokalne samouprave u našem današnjem sistemu. Ključne reči: lokalna samouprava, opšti akti, skupština opštine, skupština grada, normativna funkcija lokalne samouprave, nadležnosti lokalne samouprave, Evropska povelja o lokalnoj samoupravi.