STARE OSOBE – RANJIVA KATEGORIJA UČESNIKA U SAOBRAĆAJU - Obradovic, Dragan Dj (Pravni zapisi, 2018)
Zakon o bezbednosti saobraćaja na putevima sadrži brojne odredbe koje se odnose na zaštitu učesnika u saobraćaju. Posebna pažnja poklanja se poboljšanju bezbednosti najranjivijih kategorija učesnika u saobraćaju, gde spadaju i stare osobe. Stare osobe kao učesnici i ranjive kategorije u saobraćaju su problem u Srbiji, ali i širom sveta. Ukazali smo i na određene zvanične podatke o stradanju starih osoba kao učesnika u saobraćaju, posebno kao pešaka u Srbiji i širom sveta. U ovom radu biće reči o najvažnijim odredbama, ali i mogućim rešenjima koja se odnose na poboljšanje bezbednosti starih osoba kao učesnika u saobraćaju – žrtava, ne samo kao pešaka nego i kao vozača, odnosno putnika u vozilima. O tome se malo govori i zna sa pravnog aspekta, a znatno više sa saobraćajno tehničkog aspekta. Posebno ćemo ukazati na problem dokazivanja uzroka saobraćajne nezgode sa aspekta bezbednosti starih osoba kao učesnika u saobraćaju kod krivičnih dela iz grupe protiv bezbednosti javnog saobraćaja. Ključne reči: stare osobe, žrtve, učesnici u saobraćaju, pešaci, saobraćajni kriminalitet.