IZVANREDNI OTKAZ UGOVORA O RADU U PRAVU REPUBLIKE HRVATSKE - Juras, Damir; Erceg Ćurić, Ivana (Pravni zapisi, 2018)
U radu se navode i opisuju pravila kojima se regulira institut izvanrednog otkaza ugovora o radu u zakonodavstvu Republike Hrvatske. Uz pojedine zakonske odredbe navode se stajališta pravne teorije i sudske prakse. Uvodno se navode odredbe o zasnivanju i prestanku radnog odnosa, te ukazuje na propise koji se, uz Zakon o radu, primjenjuju na navedenu materiju. Središnji dio rada opisuje razloge za izvanredno otkazivanje ugovora o radu, rokove i postupak koji se mora poštivati radi davanja takvog otkaza, te pravila koja reguliraju pravnu zaštitu stranke kojoj se otkazuje ugovor o radu. Posebno se ističe da za davanje izvanrednog otkaza, osim postojanja opravdanog razloga, treba utvrditi i nemogućnost nastavka radnog odnosa. Zaključak autora je da je izvanredni otkaz ugovora o radu krajnja mjera kojom se razrješava konflikt ugovornih stranaka, te da je bitno poštivati propisana pravila radi zaštite interesa obiju stranaka ugovora o radu, kao i pratiti i primjenjivati sudsku praksu o praktičnim pitanjima navedenog pravnog instituta.   Ključne riječi: izvanredni otkaz, poslodavac, prestanak radnog odnosa, povreda radne obveze, radnik, ugovor o radu.