POSTEPENA TRANSFORMACIJA ŠPANSKOG USTAVNOG PRAVA - POVODOM 40. GODIŠNJICE ŠPANSKOG USTAVA IZ 1978. GODINE – - Flores Juberías, Carlos (Pravni zapisi, 2018)
Nakon jednog i po veka punog kolebanja i oklevanja, u kojem je kao posledica ograničenog ukorenjivanja ustavnog osećanja i nedostatka normativne vrednosti ustava proučavanje ustavnosti u Španiji patilo od nedostatka predmeta i metoda, pretvorivši se u enciklopedijsku disciplinu magmatske konzistentnosti i nepreciznih granica, usvajanjem važećeg španskog ustava iz 1978. godine i razdvajanjem političke nauke od ustavnog prava 1981. godine nadalje omogućeno je da ustavno pravo dobije svoj cilj i precizno istaknutu metodu i napredujući velikim koracima da zauzme mesto koje zaslužuje u jednoj pravnoj državi, kojom vlada socijalno i demokratsko pravo – i, iznad svega, mesto koje takvi sistemi zahtevaju od njega – i da dovede do porasta naučne zajednice koja je u takvom vremenskom periodu odrasla, modernizovala se i pokopala mnogo starih klišea u tom procesu. Nakon izvršene grube karakterizacije evolucije španskog ustavnog prava od vremena Kadiskog ustava, kao i još nekih preciznijih osvrta na njegovo stanje u vreme početka španske demokratske tranzicije, ova studija će analizirati glavne dogmatske preokupacije i pravce istraživanja španskog ustavnog prava u proteklih četrdeset godina, diferencirajući one iz vremena primene novog ustavnog sistema od onih koji nastaju u procesu trenutne krize. Ključne reči: ustavno pravo, Španija, demokratska tranzicija.