KOLIZIJA I KONKURENCIJA LJUDSKIH PRAVA I SLOBODA U NEMAČKOM PRAVU - Damnjanović, Vojislav (Pravni zapisi, 2018)
Ljudska prava i slobode su regulisani u prvom delu nemačkog ustava (čl. 1. do 19). Shodno „klauzuli vezivanja” koja je predviđena članom 1. stav 3. Ustava, zakonodavna, izvršna i sudska vlast su dužne da poštuju ljudska prava i slobode i da ih neposredno primenjuju. Iz „klauzule vezivanja” neposredno proizilazi vertikalno dejstvo ljudskih prava i sloboda. Postavlja se međutim pitanje, da li, i pod kojim uslovima, ljudska prava i slobode mogu razviti i horizontalno dejstvo. Mogućnost horizontalnog dejstva ljudskih prava i sloboda za sobom povlači i pitanje njihove kolizije. Nadalje, interesantno je pitanje kako postupiti u situaciji, kada je na konkretno činjenično stanje moguće primeniti više ljudskih prava i sloboda, te kakav je u tom slučaju njihov međusobni odnos. U cilju rasvetljavanja navedenih pitanja, najpre će biti prikazana sistematika ljudskih prava i sloboda u nemačkom ustavu. Nakon detaljnog definisanja pojmova kolizije i konkurencije ljudskih prava i sloboda, biće analiziran i njihov praktični značaj. Cilj ovog priloga je da se analizom vladajućih stanovišta nemačke ustavnopravne teorije i navođenjem primera iz nemačke sudske prakse ukaže na značaj problema kolizije i konkurencije ljudskih prava i sloboda, koji su ne samo interesantni sa aspekta komparativnog prava, već u velikoj meri imaju i univerzalan značaj. Ključne reči: ljudska prava i slobode, kolizija, konkurencija, nemački ustav.