PRAVNA OBELEŽJA VIGILANTIZMA - Matković, Aleksandar B (Pravni zapisi, 2018)
Apstrakt: U radu se analizira ukupnost pravnih obeležja fenomena vigilantizma. Unutar prvog poglavlja, razmotreni su pojam i obeležja navedenog fenomena. Drugo poglavlje posvećeno je specijalizovanom razmatranju njegovih pravnih karakteristika. U okviru treće tematske celine, prikazani su značajniji stavovi o vigilantizmu koji se susreću u literaturi. Završni, četvrti odeljak ima za cilj sveobuhvatnu analizu pravne dopuštenosti vigilantnih radnji. Uočeno je da radnje vigilanata mogu poprimiti obeležja brojnih krivičnih dela, veoma raznolikih u pogledu vrste pravom zaštićenog dobra. Između ostalog, zaključeno je da ne postoje pravno relevantni argumenti za načelnu legalizaciju vigilantizma, ali da određene okolnosti u konkretnim slučajevima mogu dovesti do eliminisanja protivpravnosti, odnosno do isključenja ili umanjenja odgovornosti učinioca-vigilanta. To se, pre svega, odnosi na institute stvarne zablude, nužne odbrane i njenog prekoračenja, kao i na druge faktore koji se tiču učinioca-vigilanta, ponašanja žrtve vigilantne radnje, kao i odlika konkretne vigilantne situacije. Ključne reči: vigilantizam, pravo, pravda, uzimanje pravde u svoje ruke, samopomoć.