SRBIJANSKO – PREČANSKI SPOR OKO DOKAZIVANJA SVEDOCIMA PRILIKOM DONOŠENJA JUGOSLOVENSKOG ZAKONIKA O GRAĐANSKOM PARNIČNOM POSTUPKU - Gavrilović, Biljana (Pravni zapisi, 2018)
Apstrakt: U Srbiji je od 1865. godine važila zabrana dokazivanja svedocima u građanskom parničnom postupku. Međutim, stvaranjem jugoslovenske kraljevine postavilo se pitanje održivosti ovog pravnog instituta. Za razliku od Srbije ostali krajevi novostvorene države nisu ograničavali upotrebu svedoka, kao dokaznog sredstva, u parničnom postupku. Zbog toga, tokom procesa unifikacije građanskog postupka razvila se bogata rasprava o dopuštenosti dokazivanja svedocima. Pravnici iz Srbije zalagali su se za zabranu dokazivanja svedocima, a Prečani za neograničeno dokazivanje svedocima. S tim u vezi, u radu se govori o argumentima pro et contra dopuštenosti dokazivanja svedocima u parničnom postupku, a koji su iznošeni tokom izrade jugoslovenskog Zakonika o građanskom postupku. Ključne reči: dokazivanje svedocima, razlozi protiv, razlozi za, građanski postupak.