KRIMINALITET I SATANIZAM – MEĐUSOBNI ODNOS I OBELEŽJA KRIVIČNIH DELA - Matković, Aleksandar B (Pravni zapisi, 2018)
U ovom radu istražen je međusobni odnos materije satanizma i krivičnih dela koja se u vezi sa pomenutom sferom susreću u kriminalističkoj i sudskoj praksi. Ponuđene su definicije krivičnog dela, odnosno kriminaliteta povezanog sa savremenim okultizmom. Razmotrene su postojeće kriminološko-kriminalističke podele registrovanih zločina, nakon čega su formulisane nove, pravno fokusirane klasifikacije. Autor je ukazao na opšta obeležja krivičnih dela povezanih sa satanističkim elementima, u smislu prepoznatljivih tragova, simbola, tekstualnih i grafičkih prikaza, različitih numeroloških aspekata i drugih indikatora koji mogu biti od značaja prilikom istrage. Osim toga, zasebno su proučene specifične odlike četiri karakteristične grupe krivičnih dela koje se frekventnije ispoljavaju u praksi. U tom pogledu pažnja je naročito posvećena pitanjima motiva i načina izvršenja konkretnih vrsta krivičnih dela. Između ostalog, istaknuta je važnost razgraničenja kriminaliteta povezanog sa satanističkim uverenjima, ideologijom ili ikonografijom i kriminaliteta sa pseudosatanističkim obeležjima. Takođe je naglašen značaj pitanja da li su primećeni okultistički elementi povezani sa primarnim motivima izvršenja krivičnog dela, od čega može zavisiti i uspešnost pravilnog razumevanja ukupnih okolnosti pri planiranju i izvršenju konkretnog zločina. Ključne reči: satanizam, okultizam, kriminalitet, ritual, žrtvovanje, vandalizam.