INTERESI U OSNOVI KORPORATIVNOG UPRAVLJANJA – DOBIT AKCIONARA VERSUS DRUŠTVENA ODGOVORNOST - Dubajić, Dunja (Pravni zapisi, 2018)
U radu autor se bavi mogućnostima orijentacije između ciljeva kompanijskog poslovanja koji imaju profitni ili društveno koristan karakter. Nejasnoće i nesigurnosti koje se vezuju za pojmove „društvena odgovornost“, „interes društva“ i  „interes akcionara“ prikazane su u svetlu savremenih tendencija regulisanja kompanijskih odnosa, uz osvrt na značajne pravce u teoretskim istraživanjima. Ukazuje se na sistematičnu dubinu problema izbora između dobiti akcionara i društvene odgovornosti. Nepogodnost kontraktualnih kontrolnih mehanizama zaštite interesa u kompanijskim odnosima traži balans u jasnom normiranju važnih pitanja koje problem izaziva, kao što je pitanje prioriteta interesa koji se štiti od posledica neuspešnog, odnosno lošeg korporativnog upravljanja.   Ključne reči: korporativno upravljanje, interes kompanije, dobit akcionara, stejkholderi, društvena odgovornost kompanija.