OSTVARIVANJE PRAVA IZ OBAVEZNOG ZDRAVSTVENOG OSIGURANJA U KOMBINOVANOM SISTEMU FINANSIRANJA U REPUBLICI SRBIJI - Krstić, Miroslava M (Pravni zapisi, 2018)
Pravo na zdravstveno osiguranje predstavlja jedno od osnovnih ljudskih prava. Sistem zdravstvene zaštite ne može izaći u susret svim željama i potrebama pacijenata, jer potrebe pacijenata imaju stalni rast, a sredstava za njihovo finansiranje je sve manje. Cilj je da se ovim radom prikaže kako je kombinovani sistem finansiranja (kapitacija i dijagnostički srodne grupe) finansijski održiv, da obezbeđuje veću dostupnost zdravstvene zaštite, dovodi do unapređenja kvaliteta i do povećanja efektivnosti i efikasnosti u pružanju zdravstvenih usluga. Korišćeni su sledeći metodi: uporedno-pravni, deduktivni metod zasnovan na metodu apstrakcije, statistički metod, induktivni metod, metod komparacije, kao i metodi primereni analizi problema javnih finansija i metodi normativne analize. Zaključuje se da je nemoguće definisanje adekvatnih zdravstvenih standarda i najfunkcionalnijeg modela finansiranja zdravstvene zaštite radi celovitog i potpunog ostvarivanja prava iz obaveznog zdravstvenog osiguranja. Ključne reči: pravo iz obaveznog zdravstvenog osiguranja, sistem zdravstvene zaštite, davaoci zdravstvenih usluga, kvalitet zdravstvene zaštite, kombinovani sistem finansiranja.