SVOJSTVA SUDIJE, SLOBODA NEZAVISNOG I SMISAO PRAVEDNOG SUĐENJA - Ivošević, Zoran (Pravni zapisi, 2016)
Rad se bavi svojstvima sudije, slobodom nezavisnog sudstva, smislom pravednog suđenja i normativnim ambijentom za delotvornost vladavine prava. – Lična svojstva sudije tiču se formalnih uslova za njihov izbor, stručnosti, osposobljenosti i dostojanstva. – Sloboda nezavisnost sudstva ima dve dimenzije: institucionalnu i personalnu. Nezavisnost suda kao institucije ogleda se u njegovoj samostalnosti prema izvršnoj i zakonodavnoj vlasti, ali i svim pravnim i fizičkim licima. Nezavisnost sudije kao ličnosti ogleda se u njegovoj slobodi da donosi nepristrasne odluke, na osnovu sopstvene ocene činjenica i sopstvenog shvatanja zakona, bez ograničenja, uticaja, podsticaja, pritisaka, pretnji ili intervencija, ma od koga i bilo iz kojih razloga. – Smisao pravednog suđenja ogleda se u jednakom postupanju sa jednakim stvarima, u nejednakom postupanju sa nejednakim stvarima, srazmerno njihovoj nejednakosti i postupanju prema drugome kao prema sebi, a ono je moguće kad propisa nema ili kad propis postoji ali sa nepodnošljivim manama. – Normativni ambijent treba da omogući delotvornu primenu Ustavom zajemčene vladavine prava.