Anti-kultna legislativa u Sjedinjenim Američkim Državama - Matković, Aleksandar B (Pravni zapisi, 2016)
U radu se analizira materija anti-kultnih propisa na prostoru Sjedinjenih Američkih Država. Razmatraju se uticaji i uzroci koji su doveli do nastanka pomenute legislative. Kroz analizu odredbi usvojenih u državama Ajdaho, Kalifornija i Ilinois izdvajaju se njihove specifičnosti, kao i opšta, zajednička obeležja. Autor ukazuje na direktnu povezanost fenomena satanističke moralne panike, sa jedne i anti-kultnih propisa, sa druge strane. Zaključuje se da su glavne negativne odlike pomenutih pravnih akata: neosnovanost/ nedovoljna osnovanost donošenja; kontroverznost primene u praksi; izostanak očekivanih društvenih rezultata; diskutabilnost u pogledu usklađenosti sa pravno zagarantovanim verskim slobodama i pravima; stvaranje perspektive za legalizaciju diskriminacije po verskoj osnovi; mogućnost i veća opravdanost primene opštih propisa koji nisu specijalizovano (tj. anti-kultno) orijentisani.