Disciplinska odgovornost državnih službenika u pravu Republike Hrvatske - Juras, Damir (Pravni zapisi, 2014)
U radu se daje prikaz uređenja disciplinske odgovornosti državnih službenika u Republici Hrvatskoj, a uz pojedine institute navode se stajališta pravne teorije i sudske prakse. Uvodno se daje zakonsko određenje  pojma državnog službenika i definiraju službena dužnost i disciplinska odgovornost. U središnjem dijelu rada autor opisuje povrede službene dužnosti, disciplinske kazne, pravila disciplinskog  postupka, postupak udaljenja iz službe državnog službenika te sudsku zaštitu protiv odluka u disciplinskom postupku. Autor zaključuje da je potrebno preciznije regulirati disciplinsku odgovornost državnih službenika za nedolično ponašanje izvan službe, katalog kazni dopuniti uvjetnim prestankom državne službe, propisati mogućnost kažnjavanja umirovljenih državnih službenika, raspravu u odsutnosti državnog službenika omogućiti već nakon prvog neopravdanog izostanka, a udaljenje iz službe uvjetovati i opravdanim očekivanjem da bi državnom službeniku mogla biti izrečena kazna prestanak državne službe.