Funkcije preambula savremenih ustava - Mikić, Vladimir T. (Pravni zapisi, 2014)
U članku se ispituje sadržaj preambula savremenih ustavnih tekstova, u cilju utvrđivanja kakvu sve ulogu one mogu da imaju. Potrebno je utvrditi koji su to pravni, a koji vanpravni zadaci koji mogu da budu pripisani tekstovima preambula, ali i kakva pravna dejstva oni mogu imati. Nije nevažno ni utvrditi šta se „krije“ iza frazeoloških izbora prisutnih u sadržajima koje ne odlikuje normativna konceptualizacija. Rad se bavi značenjem pojmova koji se nalaze bliže polju pravne problematike, ali je posvećen i tumačenju vanpravnih funkcija preambula. Analiza obuhvata tekstove preambula važećih ustava širom sveta.